Ovdje ste:: Lifestyle Auto Auto Sport Street Race 402 Živinice - rezultati
 
 

Street Race 402 Živinice - rezultati

Ispis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danas je na pisti Ciljuge kod Živinica održana Street Race utrka na 402 metra. Takmičenju se odazvao veliki broj učesnika, a sunce je od jutarnjih sati “pržilo” prisutne. Za vrijeme utrke živa termometra se popela na 36C, pa su se takmičarski automobili pretvorili u prave male pećnice. Po novim pravilima, za vrijeme utrke takmičari moraju nositi kacigu, što je mnogima bila novost i otežavala vožnju pri visokim temperaturama. Za večinu takmičara, utrka je prošla izuzetno dobro, no pojedini su imali i probleme sa svojim vozilima. Mnogi su konačno i “uštimali” automobile, pa tako ostvarili bolje vrijeme od očekivanog. Iako su tako izgubili šanse za pobjedu radi probijanja klase, opet ih je radovala brzina automobila.

 

Na Ciljugama se očekivalo i obaranje BiH rekorda na 402 metra, ali do toga nije došlo. Najbrži takmičar, Siniša Basta je sa Kadettom Bi-Moto ostvario vrijeme od 11,897 sekundi, što je nešto sporije od trenutnog rekorda. No riječ je o prvom izlasku na stazu nakon ugradnje novih motora, tako da bi uskoro rezultat mogao biti i bolji.

U klasi 17, najuspješniji je bio Admir Českin iz Sarajeva, koji je uz nešto znanja i spleta sretnih okolnosti došao do prvoga mjesta. Svi njegovi konkurenti su “probili klasu” ili diskvalifikovani radi preranog kretanja – Red Light. Zbog toga je vozač Golfa 2 GTI ubrzo slavio. U klasi 16 konkurencija je bila najbrojnija, a prvo mjesto pripalo je Vedranu Semberu sa VW Golfom, koji je odvozio 16.019 sekundi. Nešto bržoj klasi 15 najbolje se prilagodio Nedim Pinjo ala Tepsija, za upravljačem tuniranog Fiat Punta HGT. Njegovo vrijeme iznosilo je 15.069 s, a brojni konkurenti su “ispali” probijanjem klase. U klasi 14, dogodilo se pravo iznenađenje. Ovdje je prvo mjesto zauzeo jedan strani državljanin, Ben Marr, za upravljačem Westfielda. Automobilom urađenim po uzoru na Lotus Super 7, Ben je u finalnoj vožnji ostvario gotovo idealno vrijeme od 14.005 sekundi.

U izboru za naljepši automobil, to jest Stylingu, nastupio je veliki broj takmičara. Većinom se radi o već poznatim vozilima, ali pojavilo se i nekoliko novih “igrača”. Prvo mjesto u klasi malih vozila osvonio je Veko Muratčauš sa Škodom Felicijom. Iza njega su se plasirali Novica Gajić sa Fiat Puntom i Adis Suljić sa VW Golfom 3. U klasi velikih vozila, najviše razloga za slavlje imala je Goca Jozić, jer je njena Mazda RX8 očarala žiri. Drugo mjesto pripalo je Madžidu Jažiću sa BMW-om E36, a treće Mirsadu Topiću sa Opel Astrom. Dodjeljene su i specijalne nagrade i to, Best VIP Style – Nedim Tekač, Best Presentation – Madžid Jažić, Jap Style – Goca Jozić, Extreme Style – Vedran Ključanin i Special – Mirza Halilović i Željko Anić.

dB drag takmičenje je ugostilo dosta učesnika. Najglasniji u klasi Street A bio je Vedad Bostandžija sa 144,8 db. Street B obilježio je “Dule”, gost iz susjedne države sa izuzetno glasnih 153 db. U Street C je dominirao Ersan Abdagić, sa rezultatom od 148,6 db. Open klasu obilježio je član kluba AMK Carbon, Anais Hadžić sa 144,1 db. Time je uspješno završeno ovo takmičenje, a naredna Street Race utrka je na programu u Sarajevu. Većina učesnika je pohvalila organizaciju trke u Živinicama, pa se nadamo da će se ovaj pozitivan stav i dobra organizacija “zadržati” i na narednim utrkama.

 

Rezultati...

Klasa 11
1. Siniša Basta, 11.897 s

Klasa 14
1. Ben Marr, 14.005 s
2. Emir Heljić, 14.288 s
3. Dženan Sirčo, 14.234 s

Klasa 15
1. Nedim Pinjo, 15.069 s
2. Emir Fazlagić, 15.237 s
3. Velimir Čarapić, 15.458 s

Klasa 16
1. Vedran Sember, 16.019 s
2. Ismet Kapetanović, 16.213 s
3. Alen Maljić, 15.972 s

Klasa 17
1. Admir Českin, 17.119 s

dB drag


Street A
1. Vedad Bostandžija
2. Edin Avdić
3. Haris Jahić

Street B
1. Dule
2. Damir Istenić
3. Dragan Kulić

Street C
1. Ersan Abdagić
2. Mladen
3. Senad Hodžić

Open
1. Anais Hadžić
2. Nogo Bekir
3. Emir Bjelić

 

/**/

 auto.ba

 
 
 
 

CB Login