Ovdje ste:: Lifestyle Auto Novosti 700 KS u autu na struju
 
 

700 KS u autu na struju

Ispis

Nakon što su prošli mjeseci od prvih najava Lightning GT supersportskog kupea, konačno su objavljene i detaljnije slike kao i detalji koji najavljuju revoluciju među supersportskim automobilima. Tačnije, takva revolucija već stiže sljedećeg mjeseca na British Motor Show-u.

Iako ideja o sportskom automobilu koje umjesto motora sa unutrašnjim sagorijevanjem ima električno motor i baterije nije ništa novo, činjenica je da Lightning GT tu ideju pomiče na jedan novi, do sada neslućeni, nivo.

Tako bi se nakon premijere u Velikoj Britaniji moglo upravo vidjeti koliko je za kratak period napredovala tehnologija električnih automobila, tačnije kada se Lightning uporedi sa pionirima među električnim sportskim automobilma kao što su Tesla Roadster i Fisker Krama.Atraktivni Lightning GT čijeg se izgleda ne bi postidio nijedan GT kupe tradicionalne tehnologije može se pohvaliti sa punih 700 KS, koje mu omogućavaju četiri elektromotora bez četkica. Svaki od ovih motora proizvodi po 120 kW, dok punu snagu svi motori mogu obezbjediti kroz konstantan period od 10 minuta.

Velika prednost tehnologije električnih automobila su performanse, tačnije ubrzavanje. S obzirom da električni motori mogu punu snagu isporučiti odmah, te su gubici snage minimalni jasno je da se svih 700 KS vrlo dobro iskorištava. U odnosu na standardne automobile, tačnije standardne motore, koji moraju ostvariti odredjeni broj obrtaja radilice da bi ostvarili maksimalnu snagu, električni motori su od samog startovanja spremni na maksimalne performanse u najkraćem mogućem roku. Najbolja potvrda dolazi u ubrzanju od 0 do 100 km/h koje u Lightning GT-u traje svega četiri sekunde.Unutrašnjost, ali i precizniji detalji o tehnologiji baterija i elektromotora koji su korišteni na Lightning GT još uvijek se kriju do zvanične premijere, ali je u svakom slučaju očito da dolazi vrijeme izuzetno brzih automobila koji i pod najvećim opterećenjem neće proizvoditi više buke od jata leptira u letu.
sarajevo-x.com

 

 
 
 
 

CB Login