Ovdje ste:: Lifestyle Zdravlje Hrana koja smiruje
 
 

Hrana koja smiruje

Ispis

Nakon stresnog radnog dana ili događaja, smirenje možete potražiti u zdravoj hrani koja će vas opskrbiti neophodnim vitaminima i mineralima. Bobičasto voće, orašasti plodovi, naranče i šparoge izvrsni su saveznici u borbi sa stresom.

U stresnim situacijama mnogi su skloni utjehu potražiti u hrani. Slatkiši su, naravno, najveća napast. No nakon pojedene čokoladice šećer u krvi naglo se diže, ali isto se tako naglo i spušta, a pri tom se oslobađa hormon stresa. Zbog toga se često osjećate još gore. No hrana koja smiruje ipak postoji i, što je najbolje, zaista djeluje.

Bobičasto voće

Umjesto tamanjenja M&M'sa u kriznim trenucima, radije jedite borovnice, brusnice, ribiz, maline, jagode... Ugljikohidrati u bobičastom voću imaju nizak glikemijski indeks, pa se šećer u krvi stoga podiže dosta sporo. Na taj ćete način izbjeći nagle promjene razine energije i raspoloženja. Osim toga, to je voće bogato vitaminom C koji je također sjajan saveznik u borbi sa stresom.


Orašasti plodovi

Samo šaka sušenog voća nadoknadit će dnevnu potrebu za vitaminima B kompleksa (orasi), cinkom (brazilski orasi), vitaminom E (bademi) koji pomaže u borbi s oštećenjima stanica koja su pak usko povezana s kroničnim stresom. Izbjegavajte zasoljene orahe i bademe ili one koji su prženi u ulju. Neočišćeni orašasti plodovi pomoći će vam, između ostalog, da se riješite negativne energije, i to svakim stiskom drobilice za ljusku.

Naranče

Osobe koje dnevno unose tisuću miligrama vitamina C imaju manju razinu hormona kortizola, kao i niži krvni tlak od onih koji to ne rade. Zato se preporuča dnevna konzumacija barem jedne naranče. Osim što ćete u organizam unijeti dovoljno vitamina C, guljenje naranče barem će vas nakratko opustiti. 

Šparoge

Stabljike šparoge sjajan su izvor folne kiseline i prirodni lijek za neraspoloženje. Da biste se riješili nagomilanog stresa, umočite šparoge u jogurt ili kiselo vrhnje i na taj način svom tijelu osigurajte i neophodnu dozu kalcija.

Crna čokolada

Iako nije znanstveno potkrijepljeno da čokolada ublažava stres, u stresnim situacijama ipak najčešće pribjegavamo toj 'slatkoj utjesi'. No umjesto obične mliječne, radije odaberite tamnu koja ima barem 70 posto kakaovca. Crna čokolada, bogata flavonoidima, antioksidansima iz ploda kakaovca, pomaže u borbi s rakom i bolestima srca i krvožilnog sustava, a snižava krvni tlak bez posljedica na tjelesnu težinu, krvnu plazmu ili šećer.

tportal.hr

 
 
 
 

CB Login