Ovdje ste:: SOL STAV Teme Bajrambarećula!
 
 

Bajrambarećula!

Ispis

Općinski načelnik, Ismet Omerović je povodom Ramazanskog bajrama uputio čestitku građanima naše općine i BiH u cjelini. U svečarskom duhu i mi se pridružujemo željama i želimo našim posjetiteljima hairli i berićetne bajramske blagdane.


 „Svim građanima Bosne i Hercegovine islamske vjeroispovjesti, u zemlji i inozemstvu, a posebno građanima općine Sapna, želim sretne i berićetne bajramske blagdane sa željom da ih provedete u dobrom zdravlju, ljubavi, zajedništvu, dobročinstvu i vedrom bajramskom raspoloženju a bajramsku radost podijelite sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Bajram Šerif Mubarek Olsun!“ - stoji u čestitki Ismeta Omerovića.

A evo šta Otvorena enciklopedija kaže o Ramazanskom bajramu.

Ramazanski bajram je islamski praznik koji se obilježava za kraj ramazana.

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.

Kada su propisani Bajrami  

Bajrami su propisani hadisom Muhammeda a.s. a prenosi ga Enes ibn Malik, r.a. Hadis glasi ovako: "Kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s., stigao u Medinu njezini stanovnici imali su svoja dva dana u kojima su igrali i zabavljali se. Upitao je: "Koji su ovo dani", pa su mu rekli: "Mi smo ih proslavljali u džahilijjetu (predislamskom periodu)." Allahov Poslanik, s.a.v.s., im tada reče: "Zaista vam je Allah zamijenio te dane boljim: danima Kurban-bajrama i Ramazanskog bajrama." "

Adabi (bonton) Bajrama  

 Na dan oba Bajrama preporučene su izvjesne stvari, a koje doprinose obilježavanju posebnosti ovih dana kao praznika. Lijepo je:


  • prije odlaska na Bajram namaz okupati se
  • jesti prije Ramazanskog Bajram namaza (neparan broj hurmi, ili nešto drugo ako hurmi nemamo), a na Kurban-bajram jesti tek poslije namaza (i lijepo je da to bude kurbansko meso)
  • učenje tekbira na putu u džamiju i u njoj
  • čestitanje
  • oblačenje najljepše odjeće, mirisanje i ukrašavanje
  • odlazak u džamiju jednim putem a povratak drugim
  • posjetiti rodbinu i prijatelje (zijaret)
  • Tradicionalna jela u Bošnjaka za Bajram su: baklava, hurme, sarma, punjene paprike i mnogo drugih tradicionalnih jela. 
 
 
 

CB Login