Ovdje ste:: Sport Fudbal Sapnjaci budući Zmajevi
 
 

Sapnjaci budući Zmajevi

Ispis

Nakon Kalesije, u bliskoj budućnosti i Sapna bi mogla dobiti fudbalskog "A" reprezentativca Bosne i Hercegovine. Naime, u inozemstvu postoji nekolicina fudbalera, koje vode porijeklo sa naše općine. 


Među njima su između ostalog, amidžići, Dženis i Adel Halilović, koji su sinovi Ramiza, odnosno Vahidina, koji su bivši fudbaleri.

Adelovog oca, Vahidina, sudbina je navela na put prema Austriji, gdje je potražio kutak za normalniji život, s obzirom da je njegov odlazak bio neposredno pred početak krvavog rata u našoj zemlji, 1992. godine.

Godine 1995. rodio se Adel, a svega nekoliko godina kasnije, počeo je da uči fudbalsku slovaricu. Kako je došlo do spoznaje lopte, objasnio je u razgovoru za naš portal u par rečenica.

"Sa ocem Vahidinom, koji je bio bivši fudbaler, počeo sam da obilazim fudbalske terene i gledam utakmice. Jedne prilike bio sam u posijedu sa loptom, što je opazio trener jedne manje ekipe u Salzburgu, koji me pozvao na treninge. Tako je počeo moj fudbalski put, i evo me sada u Red Bullu, jednoj od najboljih ekipa u Austriji", kazao je na početku razgovora za Sapna.ba, Adel Halilović.


Da je riječ o velikom potencijalu, najbolje govori činjenica da je ovaj 15-godišnjak opažen od strane Sakiba Malkočevića, selektora naše kadetske reprezentacije, koji mu je dao priliku za dokazivanje, koju je Adel u potpunosti iskoristio. Nakon januarskog kampa, Adelu je stigao poziv u Austriju da selektor na njega računa i u budućim akcijama.

"Nakon kampa, Malkočević me je nazvao kada sam ja već se vratio u Austriju i saopćio kako će na moje usluge računati i u budućnosti. Naravno, to me je razveselilo. Ništa ljepše nema nego igrati za svoju zemlju. Ovo je primjer da moji mukotrpni treninzi nisu bili uzaludni. Bolja nagrada i u bolje vrijeme nije mogla doći", govori nam 15-godišnji Adel, koji se najbolje snalazi na poziciji desnog bočnog.


Iz Nezuka... 

Adel Halilović vodi porijeklo iz Nezuka, i kako kaže, veseli se svakom dolasku u rodni kraj njegova oca.

"Moj otac je iz Nezuka. Vrlo rado dolazim tamo i provodim slobodne dane", dodao je Adel Halilović.

Dženis u Švedskoj... 

Za razliku od Vahidina, njegov brat, Ramiz, je u inozemstvo otišao tek 2007. godine. Sudbina ga je odvela u Švedsku, gdje danas živi, u gradu Norrkoping. Njegov sin je godinu dana nakon dolaska krenuo sa loptanjem. Danas je član ekipe Norrkopinga, čiji seniori igraju u najelitnijem razredu u Švedskoj.

"Nakon godinu dana boravka u Švedskoj, počeo sam trenirati fudbal. Igrao sam za nekoliko manjih ekipa, gdje sam se pokazao kao veoma perspektivan igrač, koji je odskakao od vršnjaka. Ono što me posebno raduje, jeste konstantni napredak i uspon u mojoj za sada maloj karijeri. Postizao sam dva gola u prosijeku po utakmici, a ono što nisam dao, uglavnom sam namijestio", kazao nam Dženis, koji objašnjava svoj prelazak u najbolji klub u njegovom gradu:

"Svojim partijama sam skrenuo pažnju najboljeg kluba u gradu, Norrkopinga. Ponudu sam prihvatio bez previše razmišljanja. Sada ću raditi duplo više kako bih istrajao u cilju da postanem profesionalac. Vjerujem kako ću uskoro obući seniorski dres svog tima".

Uz Adela, Sakib Malkočević je za januarski kamp u Međugorju pozvao i Dženisa, koji takođe nije mogao proći ne zapažen, pa će i na njega Malkočević računati u narednom periodu.

"Moj san da igram za reprezentaciju svoje zemlje, polako prelazi u javu. bio sam uzbuđen u Međugorju. Bio je to za mene pozitivan šok. Velika je čast što ću imati priliku ginuti na terenu u bojama Bosne i Hercegovine, s ciljem postizanja što boljih rezultata u Europi ali i svijetu", govori nam Dženis, koji igra na poziciji zadnjeg veznog.


Kako nam je kazao tokom razgovora, njegove ambicije postavljene su na visok letak, s obzirom da želi slijediti put fudbalskih majstora.

"Moje ambicije su veoma visoko postavljene. Smatram kako u fudbalu imam najveće znanje ali i kvalitet. Želio bih slijediti put svojih idola, Ibrahimoviža i Džeke, ukoliko je to moguće", otkriva nam Dženis, koji se raduje dolascima u Sapnu.

"Općenito, kada se spomene Bosna i Hercegovina, a naručito kada kročim na njezino tlo, zablješta mi pred očima. Uvijek je lijepo doći u Sapnu i tu provesti odmor. Jedva čekam ponovni dolazak", dodao je za kraj Dženis Halilović, koji takođe ima svega 15 godina.

Za SapnaOnLine razgovor obavio Nedim Selimović
 
 
 
 

CB Login