Ovdje ste:: Vijesti Iz BiH Generalni štrajk u obrazovanju - razlozi i ciljevi
 
 

Generalni štrajk u obrazovanju - razlozi i ciljevi

Ispis
Kao što većina čitatelja zna, uposlenici u obrazovanju na području TK su u štrajku. Opravdanje koje Vlada ima je smanjenje izdvajanja za plate u Budžetu TK, kao odgovor na tešku ekonomsku situaciju.


Brojne su neistine izašle preko javnih medija do gledalaca i slušalaca a izrečene su od strane premijera Čauševića i ministrice Avdibašić-Vukadinović, kako bi se opravdali stavovi vlade o uštedama u budžetu. Da ne bismo pisali tekstove iznova, pogledajte nekoliko linkova i dokumenata koji dovoljno govore za sebe.

Tražili smo promjene na izborima - evo nam ih!

Nekoliko mišljenja prosvjetara, preuzeto sa Facebook-a:
  • J.M. - U Nacrtu budžeta TK (ako sam ga dobro shvatila) ukupno planirano za 2012, primjer za jednu školu i 29 uposlenih planirano 532.289,00, a za jedno Ministarstvo obrazovanja sa 40 uposlenih planirano 3.989.370,00, znaci gotovo pa 8 puta vise i oni nama kazu kako NEMA para?
  • A.S. - Ovih dana svašta i ništa a gori!!! Izmedju ostalog, tražile su se smjene ministrice pa premijera i nije jasno gdje je tu Skupština TK= Trebalo bi u ovakvim situacijama da zasjedaju svaki dan a ne jednom mjecečno i to nator. Premijer ne može smijeniti ministricu to samo može Skupština kao i premijera kojeg imenuje. Bilo bi pošteno da se saberu , da nam kažu više podataka o pravom stanju u Kantonu kad su u pitanju finansije. Jasno je da oni ne moraju štrakati, znamo njihova primanja a pobrinuli su se mnogi od njih i za svoje supruge i djecu pa kad se sve to sabere njihova sovijalna slika u odnosu na prsvjetu je jako jako dobra. Postoji i onaj pojam uravnilovke. Neka smanje plaće prosvjeti za 5% a sebi za 50% i u njihova domaćinstva opet će ulaziti novca više nego što im treba. Stvara se, kad ih čovjek gleda i sluša, ružna slika, jasno se vidi da se toliko toga želi prikriti, blago rečeno, a dužnost poslanika je da su na svojim radnim mjestima tj. u kantonalnoj skupštini i da se uključe u nastalu situaciju. Kakvi su takvi su mi smo im dali povjerenje očekujući i transparentnost posebno kad su finansije u pitanju, a ne da se zavlače neki u mišije rupe. Ili, još gore po nas, rade duplo i poslanici su i imaju svoja radna mjesta gdje zaradjuju još jednu platu. Ako je ovo frugo tačno onda je jasno koliko ozbiljno shvataju svoju funkciju narodnog zastupnika. Najbolje zastupaju sami sebe. Trebalo bi napraviti kućne liste njih u vlasti kantona i prosvjetara pa uporediti.
  • I.S. - Medo Brundo (Čaušević) je prije dolaska na funkciju rekao da će prosvjeti smanjiti plate, apolici povećati. Znači da ovo što oni rade nije nedostatak para već njegova samovolja i provodi svoje stavove. Brundo smatra da su nastavnici preplaćeni i da ništa ne rade i da je 760KM previše za taj posao, a on ima blizu 4000 KM a šta je to on uradio dosad za svoga mandata. Ono je jedan veliki Licimjer i lažov.
Štrajk uposlenika u obrazovanju traje i u našoj općini, pa su učenici OŠ Sapna s podružnicama i MSŠ Sapna još uvijek van đačkih klupa. Školu pohađaju samo učenici završnih razreda.

Eksterni linkovi:

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=46090
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=46103
http://vidiportal.ba/kolumne/9913-trajk-drma-vladu-tk-prijedlog-izlazne-strategije-iz-nepotrebnog-konflikta
http://vidiportal.ba/drutvo/9837-nastavnici-trajkuju-vlada-tk-indolentna
http://www.vidiportal.ba/kolumne/9888-zato-se-ministrica-obrazovanja-tk-uhvatila
http://vladatk.kim.ba/Vlada/Budzet2012/Budzet_2012_nacrt.pdf

Fotografije


 
 
 
 

CB Login