Ovdje ste:: Vijesti Iz okoline Povećan broj riješenih sporova
 
 

Povećan broj riješenih sporova

Ispis
Općinski sud u Kalesiji, koji „pokriva“ područja općina Kalesija, Sapna i Teočak, u toku prošle godine imao je na rješavanju 14.203 predmeta, od čega je riješeno 10.102 predmeta, što iznosi nešto više od 71 posto, kazao je Ibrahim Omerović, predsjednik Općinskog suda na pres-konefernciji. Broj neriješenih predmeta smanjen je za 904 predmeta što je poboljšanje za 20 posto.  Predsjednik Ibrahim Omerović je istakao da su posebno dobri rezultati postignuti u izvršnom referatu.

- Od 4360 predmeta  riješili smo 3507. S obzirom da imamo 5 sudija i jednog stručnog saradnika, norma po jednom sudiji, prema mjerilima koje je utvrdilo Visoko sudijsko i tužilačko vijeće, je prebačena za 178 posto. Po tome smo najbolji u BiH, istakao je Omerović.

Tokom prošle godine Općinski sud Kalesija je 27 lica osudio na izdržavanje zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 12 godina i 7 mjeseci. Najblaža kazna je mjesec dana, a najveća 20 mjeseci. Istaknut je i problem smještajnih kapaciteta u tuzlanskom KPZ-u, odakle je Sudu došao dopis da im u naredni mjesec ne šalju nijednog osuđenika jer nemaju mjesta u zatvoru, a 10 osuđenika je vraćeno jer nema mjesta.

U vidu kazni naplaćeno je ukupno  nešto više od 164 hiljade maraka. Kazne su s ekretale u rasponu od 200 do pet hiljada maraka. Predsjednik Ibrahim Omerović je rekao da postoji problem sa prinudnom naplatom jer Poreska uprava ne vrši naplatu smatrajući da Zakonom o poreskoj pravi nisu nadležni za to.

www.kalesijske-novine.com
 
 
 
 

CB Login