Ovdje ste:: Vijesti Iz okoline Jajići u 3D, učestvuju na svjetskom takmičenju
 
 

Jajići u 3D, učestvuju na svjetskom takmičenju

Ispis

Zahvaljujući prezentaciji na servisu Google Earth, Jajiće možemo da vidimo i u tri dimenzije, a Jajići su nedavno ušli i u zvaničnu trku za najvjerodostojnije izgrađen grad-naselje u 3D dimenziji na takmičenju "Google model your town competition".


Znanjem i entuzijazmom, Asmir Bećirbašić mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje iz Jajića, omogućio je ljudima iz cijelog svijeta da svakodnevno na servisu Google Earth gledaju naše selo, tačnije oko 180 ucrtanih objekata.

Takmičenje za najverodostojnij 3D prikaz počinje 1. marta 2012. godine, nakon čega žiri koji formira Google bira prvih pet prezentacija, a od 1. aprila počinje jednomjesečno javno glasanje na kojem mogu da učestvuju ljudi iz cijelog svijeta, a pobjednik će se znati 15. maja.

Ulazak Jajića u takmičarski program je ogroman uspejh jer se do sada prijavilo više od 500 gradova-naselja. Asmir Bećirbašić već više od godinu dana neumorno radi na izgradnji Jajića u trećoj dimenziji na virtuelnoj mapi svijeta, dok neki gradovi za ovaj posao angažuju profesionalce koje skupo plaćaju dok Asmir to radi volonterski.

Da bi jedan 3D model bio urađen, potrebno je poznavanje Google Sketchup 3D softvera, Photoshopa, kao i digitalni fotoaparat za slikanje fasada i detalja. Nakon obrade fotografija fasada, slijedi izrada 3D modela, poslije čega se on postavlja na mrežu Google 3D Warehouse i čeka se odobrenje vjerodostojnosti 3D modela od nadležnih moderatora iz Google-a. Kada odobrenje stigne, model se postavlja na mrežu Google Earth. Na kraju šta reći, zahvaljujući mladim ljudima iz Jajića i njihovom znanju i zalaganju Jajići su danas jedna od naj prosperitetnijih mjesnih zajednica na području opštine Kalesija i šire.

Aferim!


Pročitajte još i ovo:

Preuzeto sa www.jajici.ba

 
 
 
 

CB Login