Ovdje ste:: Vijesti Iz okoline U Memorijalni centar Potočari stigli učesnici Marša mira
 
 

U Memorijalni centar Potočari stigli učesnici Marša mira

Ispis
U večernjim satima kolona od sedam hiljada učesnika Marša mira, koja je prije tri dana krenula iz Nezuka, stigla je u Memorijalni centar Potočari.

U Memorijalni centar Potočari stigli učesnici Marša mira. Učesnici, vidno umorni, ali presretni što su prevalili put od 100 kilometara i što su večeras odali poštu srebreničkim Bošnjacima ubijenim u genocidu jula 1995. godine. Hasan Hasanović iz sela Likari kod Srebrenice kaže da je presretan što je i danas prešao ovaj put.

"Bio sam u ovakvoj koloni jula 1995. godine kada smo se iz Srebrenice probijali do Tuzle. I danas je bilo teško po ovoj vrućini, ali sam znao da ću doći do Potočara. Onda je bilo daleko opasnije, nisam vjerovao da ću živ stići do Tuzle. Uspio sam, ali mnogi moji drugovi nisu uspjeli - ubijeni su i evo srećemo se na ovaj tužni način. Mnogi su u tabutima“, rekao je Hasanović.

Večeras su u Potočare pristigli maratonci iz Bihaća, te bajkeri iz nekoliko gradova BiH. U večernjim satima počelo je iznošenje tabuta na plato Memorijalnog centra, gdje će prenoćiti, a sutra će manifestacija početi u 11 sati. Nešto iza podneva, klanjaće se zajednička dženaza i 520 identifikovanih, među kojima tri žene i deset maloljetnih osoba, biće ukopani u Memorijalni centar Potočari.

klix.ba
 
 
 
 

CB Login