Ovdje ste:: Vijesti Kultura Sevdalinka i mediji
 
 

Sevdalinka i mediji

Ispis
www.sapna.ba, SapnaOnLine, SapnaU Bosanskom kulturnom centru danas je održana javna tribina pod nazivom "Sevdalinka i mediji". Uvodničar tribine mr. Jasna Hadžiselimović, govorila je o sevdalinkama kao nečemu tipično našem, bosanskom.


Narodna pjesma nastala u vrijeme osmanskog osvajanja srednjevijekovne Evrope. U to vrijeme dolazi i do formiranja gradskih naselja sa školama, sudovima, bibliotekama. U gradskim mahalama gradile su se kuće sa visokim zidovima, poštujući privatnost, a same kuće dijelile na muške (selamluk) i ženske dijelove (haremluk).

Kuće sa velikim avlijama, cvijećem i šadrvanima za vodu, opjevane su u mnogim sevdalinkama kada one i nastaju. O ašik pendžeru, govorila je također danas mr. Jasna Hadžiselimović gdje se pjevala sevdalinka koja je definisana kao muslimanska gradska pjesma. Radnja u preko 550 sevdalinki dešava se u Mostaru, Sarajevu, Bihaću, Tuzli, Gradačcu, Banja Luci, što objašnjava zašto je sevdalinka gradska pjesma. Istaknuto je danas, da se pogrešno sevdalinka veže sa selo.

Iako se najčešće opisuje ljubavna patnja, ljubavni jadi, opisane su i kuge koje su poharale gradove, ratovi, bolesti i mnoga druga osjećanja i stanja. Svedalinka nije ljubavna pjesma nego govori o čežnji, iščekivanju, patnji, dubokoj tugi, neostvarenoj ili nedoživljenoj ljubavi. Sama riječ sevdalinka potiče od arapske riječi "sawda" što znači "crna žuč", a u turskom jeziku, ovaj pojam se veže za melanholično raspoloženje, da bi u bosanskom jeziku pojam "sevdah" dobio značenje čežnje, ljubavnog žara i jada.


Lijepi li su mostarski dućani

Lijepi li su mostarski dućani,
još su ljepši mladi bazerdžani,
a najljepši bazerdžan Mustafa!
Prošetala Suljagina Fata,
prošetala do Mostara grada.
Luta Fata po čaršiji sama,
ona traži Muju bazerdžana.
Nađe Muju u sedmom dućanu:
"Bolan, Mujo, daj mi oku zlata!"


"Nemam, nemam, Suljagina Fato,
danas, Fato, ja ne mjerim zlato.
Tereziju nosili jarani,
pa se nešto terezija kvari.
Nego, uđi, magaza ovamo,
uzmi zlata koliko ti drago!"


Prevari se Suljagina Fata,
prevari se, žalosna joj majka.
Uđe Fata u magazu sama,
za njom Mujo zamandali vrata!

Tekst: www.tuzlarije.net, Foto: tip.ba