Ovdje ste:: Vijesti Kultura Festival folklora - Sapna 2010
 
 

Festival folklora - Sapna 2010

Ispis
U Sapni je jučer održan Prvi internacionalni festival folklora - Sapna 2010. Učešće je na festivalu uzelo 9 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Srbije i Hrvatske.


Iako je planirano da festival počne defileom učesnika kroz centar Sapne od 18 sati, to se nije desilo. Organizatorima je, naime, velike glavobolje zadavala kiša koja je u pojedinim trenucima dovodila u pitanje i održavanje festivala. Ipak, on je počeo, istina uz male tehničke probleme uzrokovane kišom, i završio sretno i uspješno, pogotovo imajući u vidu okolnosti u kojima je realiziran.

Dobrodošlicu gostima je poželio Mirsad Muhamedbegović, predsjednik KUD Merak, koji je izrazio želju da ovaj festival preraste u tradicionalni i zahvalio se svima koji su u skladu s mogućnostima pomogli rad Meraka i organizaciju festivala, posebno Općini Sapna koja je finansijski podržala ovaj projekat.

Prvi su na pozornicu izašli domaćini, članovi KUD Merak, koji su se predstavili Spletom igara iz sapanjskog kraja, a oko 1000 gledatelja je moglo uživati i u igrama gostiju koji su izvodili igre iz svojih lokalnih sredina, zatim orijentalne, makedonske ili one koje su popularne u Posavlju, Podrinju i šire.


U Sapni su nastupili:
1. KUD Halisije - Kalesija;
2. KUD Dobošnica;
3. KUD 17. septembar - Mali Zvornik, Srbija;
4. KUD Slovo o Žepču - Žepče;
5. KUD Šeher - Palanka;
6. KUD Behar - Maoča;
7. KUD Ljiljan - Drenovci, Hrvatska;
8. KUD Vučkovci i domaćin
9. KUD Merak - Sapna.

Najveći aplauz, to treba napomenuti, je dobilo KUD Vučkovci čiji su članovi nastupili sa koreografijom sa orijentalnim motivima.


FOTOGRAFIJE