Ovdje ste:: Vijesti Poslije rata Sutra nastavak suđenja za zločine u Zvorniku
 
 

Sutra nastavak suđenja za zločine u Zvorniku

Ispis
Sapna, www.sapna.ba, ZvornikSuđenje bivšem predsjedniku privremene vlade Zvornika Branku Grujiću i komandantu Štaba Teritorijalne odbrane Branku Popoviću, optuženim za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 muslimanskih civila u Zvorniku, 1992. , bit će nastavljeno sutra u Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.


Grujića i Popovića, optužnica Tužilaštva za ratne zločine podignuta 5. augusta 2008. godine, tereti da su smišljali sinhronizirane akcije uzimanja muslimanskih civila za taoce, koji su potom ubijani, prenosi Tanjug.

Obojica su optuženi za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 ljudi, od kojih je do sada iz masovnih grobnica identificirano 270.

Njima se sudilo od novembra 2005. godine, zajedno sa četvoricom pripadnika jedinica “Žute ose” i “Pivarski”, za deportacije i zločine na lokalitetima “Ekonomija”, “Ciglana” i u domu kulture u Čelopeku, ali je u junu 2008. proces razdvojen.

Odlukom sudskog vijeća, nova optužnica protiv Grujića i Popovića spojena je s optužnicom iz 2005. godine.

Za mučenje, zlostavljanje i ubistva civila na “Ekonomiji”, “Ciglani” i u domu kulture u Čelopeku, Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović osuđeni su 12. juna na ukupno 31 godinu zatvora, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi.

Od 4. septembra vodi se i postupak protiv Gorana Savića i Saše Ćilerdžića. Na početku suđenja Grujić i Popović odbacili su navode optužnice.

Tekst: Fena, Foto: Arhiv

 
 
 
 

CB Login