Ovdje ste:: Vijesti Poslije rata Godišnjica smrti Kapetana Senada
 
 

Godišnjica smrti Kapetana Senada

Ispis
Danas se navršava 18 godina od pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića, poznatog i po nadimcima Kapetan Senad i Crni labud. Hodžić je, sa još šest saboraca, poginuo 10. maja 1992. godine u Zaseoku, u direktnoj borbi s jedinicama agresorske JNA i srpske vojske.

Jedinica kojom je komandovao harizmatični Kapetan Senad tada je agresoru nanijela prvi vojni poraz na prostoru sjeveroistočne Bosne. JNA i četnici ne samo da su zaustavljeni u napadu čiji je cilj bio spajanje s jedinicima JNA na Aerodoromu Dubrave i u Tuzli, već je u kontranapadu oslobođen dio teritorije. Tom prilikom zarobljen je i tenk T-55, što je prvo oruđe koje su branitelji BiH uopće zarobili.

Mehdin Hodžić, zajedno s Hajrudinom Mešićem, Kapetanom Hajrom, također narodnim herojem, bio je jedan od glavnih organizatora otpora na području Zvornika, Kalesije i Tuzle. Po njegovom nadimku - Crni labud ime je dobila i najelitnija jedinica Armije BiH „Crni labudovi“. Jedan je od devet narodnih heroja oslobodilačkog rata. Osim njega i pomenutog Hajrudina Mešića, narodnih herojima su proglašeni Safet Hadžić, Midhad Hujdur Hujka, Safet Zajko, Enver Šehović, Adil Bešić, Nesib Malkić i Izet Nanić.

U povodu godišnjice, u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja TK-a i općina Kalesija i Sapna, danas će biti položeno cvijeće na mjestu pogibije u Zaseoku, te na njegovom mezaru u Memićima kod Kalesije.


www.kalesijske-novine.com (Avaz)

 
 
 
 

CB Login