Ovdje ste:: Vijesti Poslije rata Osamnaestogodišnjica zločina na području Zvornika
 
 

Osamnaestogodišnjica zločina na području Zvornika

Ispis
U okviru manifestacije Osamnaestogodišnjica zločina na području Zvornika  u ponedjeljak 31. maja 2010. godine proučen je tevhid i mevlud u džamiji Đulići. U Omladinskom domu u Đulićima je održan okrugli sto na temu zločina.


Tevhid su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, predvođeni glavnim imamom Nurijom ef. Čikarićem. Mevlud su izveli članovi hora Medžlisa. Prisutnima je riječi utjehe i savjeta za ovu prigodu uputio hfz. Sabahudin ef. Skejić,

Nakon klanjanja podne-nama prisutni su posjetili šehidsko mezarje u Đulićima i pručili fatihu žrtvama zločina.

Okrugli sto na temu Osamnaestogodišnjica godišnjica zločina nad civilima opštine Zvornik održan je u Omladinskom domu u Đulićima. Prvi govornik je bio Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih općine Zvornik. U svom obraćanju je naveo cifru od 1535 nestalih sa područja opštine Zvornik, te ukazao na važnost izgradnje memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji.


Almedin Bošnjak
jedan od svjedoka odvajanja muškaraca od žena i djece u Bijelom Potoku kazao je da je to dan koji nikada ne može da zaboravi jer je tada kao sedmogodišnjak odvojen od oca, rođaka i komšija.

Murat Hurtić
u svom izlaganju je govorio o otkopavanju preko 100 masovnih grobnica i teškim situacijama pronalaska djece, pa čak i dokazima o ubijanju jednim metkom majke i nerođenog djeteta.

Alma Džaferović u svojstvu tužioca je uputila poruku da se ne smije šutjeti o zločinu, grobnocama, događajima i počiniocima.

Nataša Kandić
izrazila želju da se razvije kolektivno pamćenje o događajima iz perioda 1992. do 1995. kako bi se spriječili budući zločini. Ukazala je na važnost borbe za dostojanstvo žrtava ovih zločina.


FOTOGRAFIJE
Tekst i foto: Mustafa Muharemović
 
 
 
 

CB Login