Ovdje ste:: Zanimljivosti Čudne vijesti Rođena prva 'dizajnirana beba'
 
 

Rođena prva 'dizajnirana beba'

Ispis

Foto: Reuters

U Španiji je rođena prva tzv. dizajnirana beba. Ime joj je Javier, a začet je kako bi spasio život svom šest godina starijem bratu Andresu koji boluje od beta-talasemije, nasljednog poremećaja građe hemoglobina.

Javier je rođen sa 3,4 kilograma u nedjelju u Sevilli u klinici Virgen del Solucio, objavile su zdravstvene službe u Andaluziji.

Nakon umjetne oplodnje in-vitro, doktori su, uz pomoć predimplatacijske dijagnostike, odabrali onaj embrio čije su se karakteristike tkiva najviše podudarale s tkivom njegovog brata Andresa. Javier genetički nalikuje svom bratu, tako da su ćelije iz njegove pupkovine pogodne za transplantaciju koštane srži. Liječnici su objavili da se šanse za izlječenje starijeg brata Andresa kreću između 70 i 90 posto.

Identičan slučaj se još 2003. godine dogodio u Velikoj Britaniji, kada je rođena prva dizajnirana beba koja je također trebala spasiti život svom bratu. Tada četverogodišnjem bratu Charlieju hitno su trebale genetički kompatibilne matične ćelije. Iako je prva "dizajnirana beba" rođena u Britaniji, oplodnja i odabir embrija čije je tkivo najpodudarnije s Charliejevim izvršeni su u Chicagu.

sarajevo-x.com

 
 
 
 

CB Login